Wednesday, April 13, 2016

Catatan 0009 : Buku The Stranger Albus Camous


Setelah lama tidak membaca novel berbahasa Inggeris kali terakhir rasanya novel tingkatan 5, Catch Us If You Can. Bukan sebab apa setiap kali baca mesti ada kosakata(vocab) baru yang saya tak faham, Pada kebiasaanya saya akan membaca sekali lalu kemudian baru cuba teka(guess) maksud perkataan yang saya tak faham/tahu tu.

Mujurlah kali ini mendapat tips dari seseorang(budak math juga) baca dan fahamkan dan ada google memudahkan untuk mengetahui maksud sesuatu perkataan.

Erm....macam tak masuk lagi bab novel ni. Novel ini lebih kurang 77 muka surat (tak la banyak sangat) tapi perkataan dia setiap muka surat sampai 4-7 perkataan yang tak pernah saya jumpa. 
Berpuluh juga....akhirnya selepas 3 hari berjaya juga menghabiskan buku ini. Terima kasih kepada Pak Dy.....teringat balik kata-kata dahulu(manusia takut dengan perkara yang dia tak tahu). Mungkin sebab ini saya kurang membaca novel bahasa Inggeris terlalu asyik dengan gaya bahasa Faisal Tehrani.


The Stranger ni di bahagian awal mengisahkan tentang seorang anak yang balik untuk menghadiri upacara pengembumian ibunya. Dia singgah ke tempat yang dipanggil Home. Kira bahagian pertama novel ini menceritakan hal pengebumian ibunya. Dia berjumpa pelbagai individu, penulis menulis secara terperinci(detail) mengenai rupa seseorang dan cara seseorang memberikan respon terhadap kematian ibunya. Lepas ibu dia mati, boleh pula dia pergi bercinta dengan seorang gadis nama Marie kalau tak silap. Lepas tu dia berjumpa Raymond.....Raymond ni pernah pukul seorang perempuan sebab tak ikut arahan dia. Jadi watak utama ni tolong tulis surat seolah untuk membenarkan hal tu.Perempuan itu ada keturunan Arab sikit.

Selepas itu mereka ada pergi percutian dekat Pulau apa ntah hahaha....tak ingat la. Pulau sajalah. Dekat Pulau itu watak utama melepaskan 5 das tembakan kepada seorang mangsa(orang Arab). Kemudian bahagian seterusnya.....dia ...masuk dalam penjara. Dekat situ dia mula rasa untuk menghabiskan masa sebelum keputusan penghakiman dia. Tak silap saya dalam enam minggu juga. Pada mulanya dia rasa bosan....macam mana hendak menghabiskan masa kalau buat rutin yang sama sahaja setiap masa. Jadi dia mula mencatat perkara yang dia nampak secara terperinci.

Ok kita hentikan....sekarang dah habis. Dia pergi tempat prosiding. Memang dia bersalah. Pendakwa bagi ayat yang agak kejam juga dekat dia.....lebih kurang macam ni
"hang dahla tak menangis waktu mak hang meninggal, lepas tu boleh pula hang pi bercinta dengan seorang gadis sehari lepas mak hang meninggal, pi tengok wayang lepas tu pergi percutian. Lepas tu boleh pula hang pi bunuh orang....hang ni patut kena hukum " tapi tak adalah dia cakap macam tu dia cakap dalam bahasa Inggeris la.

Kemudian bahagian paling best sekali adalah bahagian terakhir. Bila waktu utama dalam tu macam dia merungkai kembali apa yang ada dalam bahagian lain....macam mana seseorang yang dah insaf.....kerana dulu dia tak keriau(menangis) semasa mak dia meninggal...dia kena penjara. Sedangkan itu hal yang lepas. Sekarang dia mahu hidup dalam keadaan yang gembira. Ya gembira.

Sekian.
Nur Arif

No comments:

Post a Comment