Monday, October 19, 2015

Catatan 0002: Sesuatu yang lebih baik

Sudah sebati dengan diri seorang insan yang mahukan sesuatu yang lebih baik tidak kiralah bagi diri sendiri atau masyarakat di sekitarnya. Memandang dan memikirkan perkara yang perlu di betulkan dan kenapakah perkara tersebut masih di pertahankan.

Walaupun merasakan penulisan kali ini tiada isinya,izinkan saya bercoloteh walaupun mungkin tiada sesiapa yang mahu membaca.

Perkara pertama, saya mula mengenali alam berorganisasi ini bermula dari sekolah rendah. Ketika itu hanyalah sekadar pengawas yang menjaga pintu pagar atau lebih di kenali dengan pengawas yang akan mengambil nama murid-murid yang datang lewat ke kelas. Pada zaman itu, mungkin seseorang itu dilihat gah dengan jawatan yang di pegang olehnya biarpun sekadar AJK Kebersihan di dalam kelas tetapi walau apa pun jawatan ketika itu tiada sesiapa yang akan mempertikaikan atau mempersoalkan apabila melakukan kesilapan dan kesalahan. Misalnya AJK Kebersihan tidak menyapu dan membuang sampah, satu kelas yang akan tanggung.

Kita tinggal dahulu dunia alam sekolah rendah, sewaktu sekolah menengah saya hanyalah orang biasa yang tak ada jawatan tetapi sekadar cuci tingkap dan padam papan putih itu biasalah. Bukan apa sewaktu sekolah menengah lebih banyak orang yang layak dan berdedikasi. Untuk zaman di menara gading biarlah dalam pengetahuan saya sendiri hahaha.

Baik, kita teruskan kenapa tajuk kali ini sesuatu yang lebih baik? Hal ini di sebabkan kita mahu sesuatu perubahan yang bermula dengan diri kita sendiri dan secara tidak langsung memberi impak yang sangat hebat pada masyarakat. Kekuatan seorang individu tidak boleh dipandang serong jika sesuatu itu bersifat kolektif. Cukup setakat itu untuk catatan no 0002. Banyak hal lagi untuk catatan berikutnya.

Nur Arif
19/10/2015 Isnin

No comments:

Post a Comment